СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ УЧНІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - Бочелюк, Віталій Йосипович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розкриваються соціально-психологічні особливості розвитку емоційних станів учнів спеціальних закладів освіти. Автор вказує на те, що важливу роль у виникненні емоційної депривації дітей, які виховуються в умовах спеціальних закладів освіти, відіграє недостатність спілкування, внаслідок чого у них не розвиваються адекватні форми комунікативної поведінки. Як наслідок цього, багато вихованців спеціальних установ відрізняються малою контактністю у поєднанні зі зовнішньою розгальмованістю, нав’язливістю, емоційною збудливістю, агресивністю тощо. У статті надається корекційна програма щодо поліпшення розуміння емоційних станів і придбання навичок адекватного спілкування, необхідних для подальшої соціальної адаптації розумово відсталих учнів.