ЯКІСТЬ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ ЯК ПРЕДМЕТ МОНІТОРИНГУ - Біляковська, Ольга Орестівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті на основі аналізу науково-педагогічної літератури подано підходи до визначення понять «якість освіти» та «моніторинг якості освіти». Зазначено, що моніторинг якості освіти є важливим елементом управління в університеті. Охарактеризовано головні функції моніторингу якості університетської освіти, визначено важливі об’єкти моніторингу, окреслено основні напрями. З метою оцінювання навчальних досягнень студентів, порівняння їх рівня зі стандартом здійснюється педагогічний моніторинг. Акцентовано на можливостях моніторингу якості освітнього процесу. Під моніторингом якості освіти в університеті розуміють систему збору, опрацювання, збереження, оприлюднення об’єктивної інформації про стан університетської освіти, освітнього процесу з метою прийняття нагальних управлінських рішень щодо поліпшення якості освіти, якості підготовки фахівців. Моніторинг уможливлює отримання систематизованої інформації про стан якості університетської освіти.