ЯКІ ФІЗИЧНІ КОНСТАНТИ МОЖНА ВВАЖАТИ ФУНДАМЕНТАЛЬНИМИ? - Кузьменков, Сергій Георгійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
В результаті аналізу існуючих дефініцій поняття «фундаментальна фізична константа» зроблений висновок про відсутність єдиного визначення цього поняття. Внаслідок цього узгодженого списку фундаментальних фізичних констант досі не існує – різні автори обґрунтовують різні (за деякими очевидними виключеннями) списки. У статті пропонуються нові чіткі критерії фундаментальності фізичних констант. Фундаментальними, на нашу думку, слід вважати константи, які, по-перше, не можна виразити через інші константи (незалежність – для розмірних констант); а, по-друге, варіації (уявні) числових значень цих констант спричиняють кардинальні зміни у нашому Всесвіті. З цього погляду повною (на сьогодні) групою фундаментальних констант, які є необхідними й достатніми для характеристики нашого Всесвіту, слід вважати наступні константи: швидкість світла у вакуумі c, гравітаційну сталу G, сталу Планка ħ, заряд електрона e, маси протона mp, нейтрона mn і електрона me, сталу Габбла H0, розмірність простору.