ЦИФРОФА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ. - Вербівський, Дмитрій Сергійович; Капрплюк, Світлана Олександрівна; Фонарюк, Олена Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У даній статті розглянуто міжнародні тенденції та стратегічні документи з питань розвитку цифрової компетентності сучасного педагога, що використовуються в системі вітчизняної та зарубіжної освіти. Метою статті є визначення змісту поняття «цифрова компетентність» та аналіз зарубіжного і вітчизняного досвіду її формування у майбутніх педагогів професійної освіти. Теоретичні методи дослідження – аналіз, порівняння, класифікація – дали змогу вивчити психолого-педагогічну та спеціальну літературу для визначення понятійного апарату, досвіду, виявлення структурних і функціональних компонентів цифрової компетентності особистості, обґрунтування основних положень досліджуваної проблеми. Зміст статті розкривається через характеристику термінів «цифрова компетентність», «цифрова грамотність», «цифрова освіта», «професійна освіта», «професійне навчання», «педагог професійного навчання». Окрему увагу було приділено міжнародному досвіду та напрацюванням міжнародних експертів і організацій щодо вимог до володіння цифровою компетентністю й розроблення концептуальних підходів, стандартів і рамок.