ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ - Іваницька, Наталія Анатоліївна; Копелева, Кіра Григорівна; Ткаченко, Світлана Григорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті подані завдання для учнів 5-х класів, зміст яких відображає міжпредметну інтеграцію природничих дисциплін. Розкриті особливості технології інтегрованого навчання в умовах переходу учнів від початкової школи до гімназії, враховуючи особливості адаптації школярів та домінуючі технології, за якими навчалися учні 1-х – 4-х класів. Продемонстровано реалізацію ряду принципів, які виступають для впровадження у майбутньому у школі STEM-освіти, серед яких: особистісний підхід до здобувачів освіти; наступність – формування необхідних компетентностей на всіх складниках та рівнях освіти; інтегрований підхід до реалізації природничо-математичної освіти; спонукання до формування та розвиток «гнучких навичок» у здобувачів освіти – навичок роботи в групі, комунікації; використання технологій розвивального та проблемного навчання.