СУТНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ І ТЕХНОЛОГІЙ В КОНТЕКСТІ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНДАРТУ ВЧИТЕЛЯ - Кітова, Ольга Анатоліївна; Стешенко, Володимир Васильович; Чернишов, Сергій Олександрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Стаття присвячена дослідженню сутності поняття педагогічної компетентності вчителя трудового навчання і технологій відповідно до вимог професійного стандарту вчителя закладу загальної середньої освіти. В результаті аналізу наукової літератури й узагальнення поглядів учених встановлено, що педагогічна компетентність вчителя характеризується як така особистісна характеристика, яка забезпечує його здатність до якісної професійної діяльності, тобто здатність до виконання трудових функцій і вирішення професійних завдань. Встановлено, що предметна компетентність вчителя трудового навчання і технологій має визначатися змістом технологічної освітньої галузі й передбачати володіння ним здатністю до предметно-перетворювальної, загально-технічної та художньо-трудової діяльності. Зроблено висновок, що стандарт освітньо-професійної підготовки майбутнього вчителя трудового навчання і технологій, а також освітні програми його підготовки мають відображати системи відповідних навчальних дисциплін. Ці системи, в свою чергу, мають відповідати рівням вищої освіти, а саме: першому (бакалавському), другому (магістерському), третьому (докторському).