МЕДИЧНА ВІЗУАЛІЗАЦІЯ У КУРСІ «МЕДИЧНА БІОФІЗИКА» ДЛЯ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ - Стадніченко, Світлана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті проведено дослідження щодо вивчення медичної візуалізації у курсі «Медична і біологічна фізика» в медичних ЗВО. На прикладі теми «Рентгенівське випромінювання» сформульовані методичні рекомендації систематизації і узагальнення знань з акцентом на медичну візуалізацію та підпорядкування змісту навчального матеріалу фаховим потребам. Зображено структурно-логічну схему зв’язків методів рентгенологічного дослідження та видів томографії. З’ясовано на основі історико-методологічного підходу послідовність упровадження медичної візуалізації та вплив нових наукових знань на поліпшення медичної допомоги. Наведені приклади професійно зорієнтованих завдань та ситуативних задач. Запропоновано методичні прийоми формування практичних навичок роботи зі зображеннями, у тому числі за допомогою програми MultiVox DICOM Viewer. Описані найсучасніші технології візуалізації (створення 3D-реконструкцій органів, мультимодальних зображень; використання технології віртуальної реальності; 3D-біопринтинг та ін.).