ПРОЕКТУВАННЯ ПРЕДМЕТНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ НАВЧАЛЬНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Ткаченко, Володимир Миколайович; Лимарєва, Юлія Миколаївна; Ткаченко, Вікторія Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Статтю присвячено проблемі створення моделі проектування предметних засобів навчання з приладів промислового виробництва загального призначення при вивченні фізики. Розглянуто можливості використання даної моделі для створення проектів у процесі підготовки лекційних демонстрацій і проведення лабораторних робіт з фізики Пропонована модель проектування предметних засобів навчання із приладдя промислового виробництва загального призначення при вивченні фізики оперує наявним промисловим приладдям для створення нагальних сучасних предметних засобів навчання, що забезпечать найбільш ефективний результат. Існує, принаймні, три аспекти необхідності створення такої моделі: недостатність, а в окремих випадках, відсутність предметних засобів для навчального експерименту; потреба в новаторських приладах і засобах для авторського експерименту; залучення студентів до проектування приладів і засобів навчання з метою запровадження діяльнісного підходу в освітній процес підготовки майбутніх вчителів фізики (перетворення того хто навчається із об’єкта освітнього процесу в його суб’єкт). Слід зазначити доцільність такого підходу при вивченні фізики в будь-якому закладі освіти. Запропонована й проаналізована на конкретних прикладах модель проектування предметних засобів навчання із приладдя промислового виробництва. Вона передбачає наступні процедури: конкретизація освітніх цілей (призначення предметного засобу навчання); складання можливих варіантів із приладдя промислового виробництва; оцінювання кожного варіанту та вибір оптимального; розробка технології реалізації обраного варіанту; підбір необхідних додаткових матеріальних засобів для модернізації приладдя із обраного варіанту; уявне експериментування, уточнення характеристик отримуваного предметного засобу навчання. Запропонована модель проектування предметних засобів навчання із приладдя промислового виробництва – не самоціль, а засіб задля запровадження діяльнісного підходу у освітній процес підготовки майбутніх вчителів фізики.