СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ГРАФІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ - Улич, Андрій Іванович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті здійснено спробу дослідити структуру та обґрунтувати зміст графічної компетентності вчителя трудового навчання як важливої складової професійної підготовки фахівця. Структуру графічної компетентності вчителя трудового навчання складають такі взаємопов’язані компоненти: 1) змістовий (когнітивний) – наявність теоретичних знань, що забезпечує усвідомлену професійно-графічну діяльність; 2) діяльнісний – практичні вміння, апробовані у діяльності та засвоєні особистістю, як найбільш ефективні; 3) мотиваційно-ціннісний – система зовнішніх та внутрішніх стимулів, пов’язаних з професійно-графічною діяльністю педагога; 4) індивідуально-особистісний – особистісні якості, що визначають позицію і спрямованість особистості вчителя як суб’єкта діяльності. Змістовий (когнітивний) та діяльнісний компоненти графічної компетентності вчителя трудового навчання не можуть бути статичними, а мають систематично коригуватися відповідно до рівня розвитку техніки і технологій, враховувати нові умови й особливості здійснення професійно-графічної діяльності педагога.