НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ НА ОСНОВІ ДОСЛІДЖЕНЬ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИМІР - Яковенко, Анастасія Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті висвітлено європейський досвід навчання школярів природничо-математичних дисциплін на основі досліджень (IBSE). Робота містить огляд освітніх платформ, на базі яких організовується навчально-дослідницька діяльність учнів, таких як: ZDI у Німеччині, UPSTI у Франції, LUMA у Фінляндії, STEM у Болгарії, ASTRA у Данії, ETAg в Естонії та NATDID у Швеції. Досвід країн Європи із запровадження навчання на основі досліджень в урочний і позаурочний час переконує у ефективності такого підходу. Заслуговують на увагу зусилля спрямовані на підтримку не лише старшокласників, а й учителів природничо-математичних дисциплін. Застосування навчально-дослідницької діяльності в Європі є атрибутом технологічно та економічно розвиненого суспільства. Огляд європейських освітніх платформ спонукають до теоретичного переосмислення та практичного розв’язання проблеми навчання на основі досліджень.