«КУЛЬТУРА ІДЕНИЧНОСТІ» У ТВОРЧОСТІ ІВАНА ФРАНКА - Бакланова, Наталія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Актуальність дослідження полягає в аналізі творчості відомого в українській культурі Каменяра, успіхи якого в літературі і науці стали ще за життя всесвітньовідомими. Крім цього, в своїх працях Іван Франко виокремив коло загальнодуховних і національних проблем, які вважає важливими життєвими принципами для українського народу. Саме тому, мета дослідження ґрунтується на аналізі поеми «Мойсей», зокрема виокремлено принципи загальнодуховних проблем, що є важливими для українців. Щодо методології та результативності дослідження, то в статті розглянуто творчість письменника, перекладача, видавця і редактора, громадсько-політичного діяча – Івана Франка, який мав різносторонній діапазон знань. Проаналізовано літературну, публіцистичну й наукову спадщину на прикладі поеми «Мойсей». Досліджено відношення Івана Франка до ролі культури у творенні української національної ідентичності. Новизна та практичне значення наукового дослідження полягає в аналізі праць Івана Франка, зокрема його поеми «Мойсей», що є вершиною творчості автора, в якій він виголошує найактуальнішу проблему українського люду. Після аналізу поеми можемо зауважити, що в тексті проблема формування нації є основоположною. В поемі дійсно реалізувалися найважливіші політичні, філософські, етичні й естетичні погляди автора. Можемо зробити висновок, що Іван Франко зміг винести українське слово та українську культуру на світові простори. Завдяки його творам українська культура й надалі тримається на достойному рівні. Тому, важливо розглядати та розповсюджувати ідеї Івана Франка як творця української національної ідентичності та культури. Який висував ідеї затвердження переліку певних цінностей, які змогли б засвоїти не лише українці, а й інші нації, що проживають на території незалежної України. Крім цього, потребує подальшого дослідження комплексне наукове осмислення українства, його специфіки, підвалин української ментальності й духовності.