НАУКОВО-МЕТОДИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДР ХАРКІВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УЧИТЕЛЬСЬКОГО ІНСТИТУТУ В ПОВОЄННІ РОКИ - Бондаренко, Анна Станіславівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті на основі вивчення історико-педагогічної літератури й архівних матеріалів висвітлена науково-методична діяльність Харківського державного учительського інституту в повоєнні роки, здійснено загальну характеристику кафедр, схарактеризовано основні напрями роботи кафедр, виявлено позитиви та недоліки роботи кафедр в зазначений період. Для досягнення поставленої мети було використано загальнонаукові та історико-педагогічні методи дослідження (аналіз, синтез, порівняння), які дозволили систематизувати історико-педагогічні джерела, довідкову літературу. Установлено, що в 1935 р. згідно з Постановою Раднаркому УРСР «Про підготовку педагогічних кадрів, систему педагогічної освіти та мережу педагогічних установ» при Харківському державному педагогічному інституті створюється дворічний учительський інститут. Перед органами радянської влади досить гостро постала проблема нестачі кваліфікованих педагогічних кадрів у закладах освіти, особливо у школах. Тому Харківський державний учительський інститут був покликаний виконати завдання якісної і короткотермінової (2 роки) підготовки вчителів для 5-7 класів, вихованих у дусі комуністичної ідейності.