ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ГЕНДЕРНИХ СТЕРЕОТИПІВ БАЛЕТМЕЙСТЕРАМИ В ТЕМАТИЦІ СУЧАСНИХ ХОРЕОГРАФІЧНИХ ТВОРІВ - Волчукова, Вікторія Миколаївна; Тіщенко, Олена Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Гендерні відносини молоді є актуальною проблемою сучасного соціуму та підпорядковані певним стереотипам. У XXІ столітті змінюються стереотипи, які регулювали гендерні відносини в соціумі чоловіка та жінки на протязі багатьох століть (де історично статеві відмінності переважали над індивідуальними, якісними відмінностями в особистості чоловіка і жінки). У статті розглянуто особливості гендерних стереотипів сучасного українського та західно-європейського суспільства та проведено аналіз хореографічних творів сучасних балетмейстерів, в тематиці яких втілено різні моделі гендерних відносин між чоловіком та жінкою. Проаналізовано патріархальну, феміністичну та еклектичну моделі гендерних відносин сучасної молоді та концепції культурологів й мистецтвознавців відносно чоловічого (маскулінність) та жіночого (фемінність) проявів у сучасних хореографічних творах західно-європейських балетмейстерів. Виявлен вплив гендерних стереотипів сучасного суспільства на тематику хореографічних творів західно-європейських балетмейстерів ХХ-ХХІ ст. П. Бауш, М. Грехем, А. Дункан, М. Каннінгема, М. Моріс, А. Прельжокажа. Продемонструвати гендерні патріархальні стереотипи, в яких переважали домінування чоловічої влади над жінкою, які багато століть були нормою в суспільстві, й перешкоджали розвитку індивідуальності особистості, вступають в протиріччя з трансформаціями гендерних відносин в сучасному українському та західно-європейському соціумі. Формування у сучасної молоді моделі здорових й рівних гендерних стереотипів – важливий аспект розвитку цивілізованого суспільства. В сучасних дослідженнях гендерні стереотипи в сучасних хореографічних творах майже повністю ґрунтуються на чоловічому досвіді, а історичні дослідження загалом містять певні патріархальні відголоски. Перспективою подальших розвідок науковців може бути розробка нових методичних рекомендацій з виховання майбутніх хореографів на принципах толерантності, гендерної взаємодії та рівноправних, здорових партнерських стосунках.