КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ОСМИСЛЕННЯ ІДЕЇ «ДИТИНОЦЕНТРИЗМУ» НА ОСНОВІ ЇЇ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОГО РОЗРОБЛЕННЯ - Кирилюк, Анна Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Статтю присвячено розкриттю змісту та особливостей розроблення ідеї «дитиноцентризму» на засадах міждисциплінарності задля її концептуального осмислення. Міждисциплінарність розглядається авторкою у якості наукової стратегії, яка уможливлює аналіз різних соціальних практик сучасного дитиноцентризму (політичних, маркетингових, художніх, інформаційних та ін.). Констатовано, що у такому разі можливим стає виведення ідеї «дитиноцентризму» за межі «must have» явища сьогодення, нормативної, «ідеальної» моделі сучасних навчально-виховних систем. Визначено, що методологічний потенціал міждисциплінарності полягає у можливості проблематизувати наявні виховні тенденції, пов’язані як-от із розміщенням дітей у центр життя дорослих, демонструванням надвисокого рівня особистих інвестицій батьків, максимізація благополуччя дітей, навіть за рахунок власного добробуту, а також готовністю вибудовувати пріоритети фінансових, часових, особистих та інших ресурсів на користь виключно дітей.