ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ДО ПРОФЕСІЙНОГО ІНШОМОВНОГО СПІЛКУВАННЯ - Ломакіна, Лариса Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті висвітлено значення іншомовної комунікативної компетентності щодо конкурентоспроможності сучасного спеціаліста. Конкурентоспроможність визначається не лише високою кваліфікацією у професійній сфері, знаннями та вміннями, здатністю до гнучкого їх застосування, ініціативністю, комунікабельністю, творчою активністю, готовністю до безперервного саморозвитку, а й значною мірою, готовністю вирішувати професійні завдання в умовах іншомовної комунікації. Проаналізовано науково-педагогічну літературу присвячену: удосконаленню освітніх процесів, основним принципам загальнонаукових та методологічних аспектів формування компетентностей спеціаліста в умовах інформаційного суспільства; особливості реалізації компетентнісного підходу в іншомовній освіті; інтеграції навчальних та комунікативних стратегій у процес вивчення іноземної мови на різних ступенях освіти; існуючим підходам до навчання професійної іноземної мови у системі вищої освіти та дослідженням проблеми мовної підготовки фахівців. Проведено аналіз навчальних посібників з іноземної мови для студентів технічних спеціальностей та спеціалістів. Розглянуто вимоги до відбору навчального наукового автентичного матеріалу з урахуванням лінгвістичного характеру та логіки побудови курсу навчання у тій чи іншій науці. На основі досвіду роботи у технічному вищому навчальному закладі проведено порівняльний аналіз підходів при навчанні іноземної мови за спеціальністю студентів технічних спеціальностей та спеціалістів високої професійної кваліфікації. Описано послідовність та порядок проведення занять з навчання фахівців, які мають високу професійну підготовку, іноземної мови за спеціальністю. Зроблено висновок про те, що навчання іноземної мови можна розглядати як засіб передачі фахівцям соціально та професійно значущої інформації, відпрацювання навичок використання іноземних джерел у своїй професійній діяльності, підготовки фахівця до безперервної освіти.