ТЕХНІЧНА СКЛАДОВА STEM-ОСВІТИ ЯК ЧИННИК МІЖДИСЦИПЛІНАРНОСТІ ФІЗИКИ ТА АЕРОДИНАМІКИ - Кузьменко, Ольга Степанівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
В статті розглядаються аспекти розкриття технічної складової STEM-освіти через призму вивчення фізики та професійно зорієнтованих дисциплін технічного закладу вищої освіти (на прикладі міждисциплінарності фізики та аеродинаміки). Стратегічний концепт інтеграції теорії й практики інноваційної освіти визначається триєдиною віткою наступних складників: фундаментальність, прикладний аспект та практична зорієнтованість інновацій щодо потреб здобувачів освіти в закладах вищої освіти технічного профілю. Тому для сучасної інноватики (STEM-технологій) властивою є тенденція до інтеграції цілей, змісту, функцій неології, аксіології і праксеології, що визначає цілісність процесів створення, сприйняття, оцінки, освоєння, впровадження й аналізу ефективності використання нового в практичному аспекті та міждисциплінарності дисциплін. Метою статті є окреслення технічної складової STEM-освіти, що використовується у освітньому процесі фізики та дисциплін професійного зорієнтованого напряму як міждисциплінарного підходу у процесі вивчення аеродинаміки. Перспективи подальших досліджень полягають в розробленні методики навчання фізики з використанням STEM-технологій та професійно зорієнтованих дисциплін на основі STEM-технологій в умовах трансдисциплінарного та онтологічного підходів.