ЧИ ІСНУЮТЬ ФУНДАМЕНТАЛЬНІ МАТЕМАТИЧНІ КОНСТАНТИ? ПРИЧИНИ ЇХ ПОЯВИ У ФІЗИЧНИХ ТА АСТРОНОМІЧНИХ ФОРМУЛАХ - Кузьменков, Сергій Георгійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Числа π і e є особливими математичними константами, які надто поширені у фізиці й астрономії. Наявність у формулах числа π зумовлена симетричними властивостями простору, а саме його ізотропністю. Це ірраціональне число дійсно можна вважати фундаментальною константою, оскільки воно характеризує саме наш Всесвіт, який описується евклідовою геометрією. В інших всесвітах, які описуються неевклідовими геометріями, це число буде мати інше значення. До відомих трьох причин появи числа Ейлера, а саме: 1) як результат інтегрування лінійних диференціальних рівнянь зі сталими коефіцієнтами; 2) як результат інтегрування диференціальних рівнянь, в яких зміна якоїсь величини пропорційна самій величині; 3) як наслідок застосування універсального психофізичного закону Вебера-Фехнера; ми вважаємо, що слід додати четверту причину – появу через другу чудову границю. Все це проілюстровано в даній статті. Щодо фундаментальності числа e як константи, то тут виникає проблема, спричинена особливістю його походження.