АКМЕОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ - Генкал, Світлана Едуардівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
Статтю присвячено проблемі формування професійної компетентності майбутніх вчителів біології згідно з сучасними вимогами до організації навчального процесу у закладах вищої освіти. Відзначається, що здобуття наукових знань та їх втілення в практичній діяльності потребує створення ряду умов, які б сприяли розвитку особистості майбутніх фахівців. У статті зазначається, що незважаючи на перспективи і можливості, які надає вища освіта, існує проблема самореалізації здобувачів в освітній діяльності. Мета статті полягає в обґрунтуванні можливостей акмеологічного підходу до формування професійної компетентності майбутніх вчителів біології. Професійна компетентність майбутніх вчителів біології розглядається як складна багатоаспектна категорія, що включає: знаннєвий компонент, ціннісно-мотиваційний, особистісні якості та спрямованість на продуктивну педагогічну діяльність. У статті обґрунтовуються шляхи реалізації акмеологічного підходу до формування компетентності фахівців як умови особистісного і професійного розвитку, досягнення конкурентоспроможності та вершин педагогічної майстерності.