СТРАТЕГІЧНІ ВИМІРИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - Наконечна, Лариса Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
В статті представлено специфіку трактування та втілення ключових підходів в інклюзивній освіті у північноамериканських країнах та Україні, що дає змогу виявити спільні та специфічні для нашої країни позиції. Розглянуто теоретичні позиції провідних зарубіжних вчених стосовно кожного з визначених підходів та вектори наукових позицій українських вчених. Визначено специфіку науково-методичного опрацювання цих підходів північноамериканськими дослідниками, що полягає в деталізації вихідних положень та конкретизацій прийомів та способів втілення кожного з них на практиці. Відповідно, цей порівняльний аналіз може бути використаний як основа для подальшого удосконалення та поширення інклюзивної практики в освітній системі України.