СТРУКТУРНО-ЗМІСТОВА КОМПОНЕНТА КУРСУ ФІЗИКИ І АСТРОНОМІЇ ПРИ ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ЗАКЛАДАХ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ ІНЖЕНЕРНОГО ПРОФІЛЮ - Бевз, Анна Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У системі закладів фахової передвищої освіти інженерного профілю фізика є фундаментальною наукою, що забезпечує основу для формування у студентів знань, умінь та навичок загальнотехнічних та спеціальних дисциплін. Навчання фізики має бути пов’язано з обраною спеціальністю і базуватися на конкретних процесах і явищах, що лежать в основі професійної діяльності майбутнього фахового молодшого бакалавра, а отже має бути спрямованим на формування професійної компетентності. Ми переконані, що приорітетним напрямком підготовки майбутніх випускників фахових коледжів інженерного спрямування є навчання курсу фізики і астрономії. Проте реалізація професійного спрямування навчання фізики у інженерних фахових коледжах пов’язана з певними об’єктивними труднощами: труднощі у переорієнтації навчання фізики на професійну спрямованість, оптимізації об’єму навчального матеріалу при лімітованій кількості годин, складність професійно-зоорієнтованих задач та ін. Отже потрібно сформувати таку дидактичну модель навчального предмету, яка, шляхом інтеграції, включатиме в зміст курсу фізики і астрономії профільної школи також блок понять спрямованих на професійну діяльність.