ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ З ФІЗИКИ ПІД ЧАС РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ НА ЗАСАДАХ БІЛІНГВАЛЬНОГО ПІДХОДУ - Вергун, Ігор Вячеславович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті висвітлюється проблема формування предметної компетентності в учнів на уроках фізики під час розв’язування задач із фізики на основі білінгвального підходу. У результаті теоретичного дослідження та аналізу наукових робіт передових дослідників, встановлено визначення предметної компетентності з фізики, яку в учні повинні формувати педагоги під час навчання фізики. У результаті проведеного дослідження нами запропоновані елементи удосконалення методики формування предметної компетентності з фізики. В статті окреслена актуальність використання білігвального підходу в освітньому процесі. Доведено, що розробка задач з фізики педагогом на основі білінгвального підходу розширює можливості педагога для організації навчання фізики та дає можливість підвищувати пізнавальну активність учнів. Розв’язуючи задачі з учнями на засадах білінгвального підходу протягом усього курсу фізики в закладах загальної середньої освіти педагог готує успішного випускника, який здатний використовувати закордоні дослідження, різноманітні науково-інформаційні ресурси для свого розвитку та подальшого навчання. Двомовна освіта визнана необхідною складовою сучасної системи освіти, яка є потужним інструментом становлення особистості, починаючи зі шкільних років. Її реалізація сприяє зростанню самосвідомості, розширенню світогляду учнів. У статті продемонстрована розроблена задача на основі білінгвального підходу. Використання задач даного типу дають можливість формувати ключові компетентності з фізики. Також даний процес формування в учнів предметних компетентностей на уроках фізики передбачає: формування сучасної фізичної картини світу, законів і принципів фізики; уміння проводити фізичний експеримент; навички аналізу розв’язування фізичних задач. Проведене дослідження та використані методи показують, що розробка педагогом та розв’язання задач учнями за допомогою білінгвального підходу дає можливість учителю формувати предметну компетентність з фізики .