МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ТА РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ БАКАЛАВРІВ ТЕХНОЛОГІЇ МЕДИЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ «РОЗРАХУНКИ ТА ПРИГОТУВАННЯ РОЗЧИНІВ ПРИБЛИЗНИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ» - Заблоцька, Ольга Сергіївна; Гордійчук, Світлана Вікторівна; Ніколаєва, Ірина Миколаївна; Антонов, Олексій Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті обґрунтовано професійну значущість формування компетентностей в хімії та результатів навчання здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування» у процесі вивчення дисципліни «Техніка лабораторних робіт». Доведено, що означена дисципліна інтегрує в собі знання про техніку проведення хімічного експерименту, зокрема – щодо приготування розчинів певних концентрації, що вкрай важливо для професійної діяльності лаборантів клініко-діагностичних лабораторій. Таким чином, означена проблема потребує на особливу методичну увагу. Визначено, що формування компетентностей в хімії і результатів навчання здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування» має відбуватися в умовах створення у закладах вищої освіти спеціально організованого студентоцентрованого освітнього середовища. Це дає можливість здобувачам освіти використовувати організаційні, інтелектуально-комунікативні, навчально-методичні, матеріально-технічні, інформаційні та технологічні ресурси закладів вищої освіти, а також впливати на систематичне оновлення освітніх програм, визначаючи таким чином цілі, структуру, методи і професійну спрямованість власної освіти. Відібрано перелік загальних і спеціальних компетентностей та результатів навчання здобувачів, які формуватимуться в означеній темі курсу «Техніка лабораторних робіт» . На прикладі проведення практичного заняття з теми надано авторську методику формування і оцінювання результатів навчання здобувачів. Показано, що формування даних результатів навчання розпочинається з ознайомлення здобувачів із їх змістом. Надано алгоритми розв’язування розрахункових задач для приготування розчинів способами розчиненнями наважки та розведення. Дано детальні інструкції щодо приготування розчинів солей, лугів і кислот та визначення їх концентрацій за допомогою ареометра. Окреслено місце групової навчальної діяльності у процесі формування результатів навчання студентів. Вказано методи контролю і оцінювання навчальних здобутків здобувачів, а саме онлайн-тестування з використанням сучасних освітніх платформ,самооцінювання,оцінювання членами групи та оцінювання за результатами їхньої експериментальної роботи.