КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ АРТ-МЕНЕДЖЕРІВ: КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ВИМІР - Татарнікова, Анжелика Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті обґрунтовано значущість набуття здобувачами мистецької освіти професійної компетентності з арт-менеджменту з врахуванням впливу сучасних соціокультурних чинників. Серед останніх, які значно актуалізували проблему формування професійної компетентності з арт-менеджменту у майбутніх фахівців в галузі культури та мистецтва, виділено наступні: виникнення арт-індустрій та стрімкий розвиток світового арт-ринку і арт-бізнесу; заснування Міжнародної асоціації з менеджменту культури і мистецтв; легалізація арт- менеджменту як науки третього тисячоліття, визнання її легітимності як основи для розробки відповідної навчальної дисципліни завдяки інноваційно-педагогічній діяльності фахівців Міжнародної асоціації освіти з мистецького менеджменту; модернізація мистецької освіти в контексті європейських цінностей, Болонських ініціатив,зокрема на засадах компетентнісного й студентоцентрованого підходів;перспективи приєднання України до платформи «Креативна Європа». Професійна компетентність з арт-менеджменту тлумачиться як інтегральна характеристика випускників закладів мистецької освіти, що визначає коло їх повноважень і функцій у сфері управління творчими проектами як арт-менеджерів завдяки наявності необхідних для цього фахових знань з сучасної теорії та психології управління артосферою, готовності до їх практичної реалізації у сфері культури та мистецтва, здатності до ефективного впровадження інноваційного досвіду. Структура професійної компетентності з арт-менеджменту випускників закладів мистецької освіти базується на єдності наступних компонентів: предметно-змістового, функціонально-технологічного, інтеракційно-комунікативного, креативно- культурологічного, що сприяє їхньому безперервному зростанню й успішності управлінської кар’єри.