СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАТЕГОРІЇ «ДОЗВІЛЛЯ» ТА ЇЇ ФУНКЦІОНАЛЬНА СПРЯМОВАНІСТЬ У ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Дубінка , Микола Михайлович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті автор розкриває сутність поняття «дозвілля», обґрунтовуючи значущість цієї педагогічної дефініції, характеризуючи її як специфічну сторону діяльності школярів у вільний час, у якій розширюються можливості для інтелектуального, духовного, творчого і фізичного розвитку особистості, задовольняються особистісні інтереси й нахили дитини, забезпечуються потреби y спілкуванні, оcобистісно-індивідyальному самовираженні. Автор доводить, що дозвілля має вагомий потенціал, можливості для формування різних потреб особистості: моральних, інтелектуальних, фізичних, сприяє підвищенню освітнього і духовного рівня особистості, здійсненню лише тих занять у дозвіллєвий час, що відповідають потребам та бажанням і приносять задоволення людині у процесі самої діяльності. Зважаючи на особливості дозвілля та дозвіллєвої діяльності, автор виокремлює такі їх ознаки, як: свобода вибору, без регламентації та менторства; добровільна участь; прагнення отримати позитив, задоволення від процесу та радість успіху щодо результату (компенсаційність); самостійність у поєднанні з відповідальністю; творчість та саморозкриття власних можливостей. Використовуючи наявний досвід науковців, дослідник пропонує певну уніфікацію визначення функцій дозвілля, до яких відносить: рекреаційну, комунікативну, соціальну, творчу, ціннісно-орієнтаційну, пізнавальну та виховну.