ПІДВИЩЕННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГА ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Ємчук, Тетяна Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті проаналізовано вплив інформаційно-комунікаційних технологій освіти на трансформацію цифрової компетентності педагогів. Обґрунтовано необхідність формування цифрової компетентності педагогів за умов широкого впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітній процес. Проаналізовано місце та роль застосування інформаційно-комунікаційних технологій в організації навчального процесу, а також використання комп’ютерів, мультимедіа і інформаційних технологій, які впливають на покращення мотивації та індивідуалізації навчання. Серед них відбувається зростання таких процесів як увага, пам’ять, мислення, уява, мовлення,розвине почуття композиції.Таким чином,використання комп’ютера,інтерактивного обладнання позначиться на зростанні знань і вмінь здобувачів освіти, що призведе до розвитку інтелектуального та мотиваційного характеру. Це в свою чергу змінить процедуру надання освітніх послуг, зробить заняття більш наочним і цікавим. Вчитель буде виступати у ролі творчого керівника, спрямовуватиме перехід здобувачів освіти від статичних знань до динамічних. Тобто, структура занять з використанням інформаційно-комунікаційних технологій змінить саму суть навчального процесу, перетворить його на спілкування, де ролі педагога і здобувача освіти врівноважені. Особливої актуальності у статті набуває аналіз цифрової компетентності педагогів. Було проведено анкетування, в якому взяли участь 122 педагоги закладів середньої та вищої освіти України. В основі методології дослідження виступила Європейська рамка цифрової компетенції освітян (DigCompEdu). В результаті проаналізовано рівень їхньої компетентності у роботі із застосуванням цифрових технологій. Сьогодні, педагогічні професії стикаються з вимогами, що швидко змінюються ніж було раніше. Це вимагає від педагогів розвитку цифрової компетентності. Для педагога є недостатнім володіння тільки базовими навичками у галузі інформаційних технологій. На нашу думку, цифрова компетентність, є важливим компонентом професійної компетентності сучасного педагога.