СЕНСОРНИЙ РОЗВИТОК СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗАСОБАМИ МОНТЕССОРІ-МАТЕРІАЛУ - Завітренко, Долорес Жораївна; Жигора, Ірина Валеріївна; Березенко, Наталія Олегівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті аналізуються результати дослідження сформованості еталонних уявлень (кольору, величини, форми) в дошкільників і ззатримкою психічного розвитку (ЗПР). Автори наголошують на рівнях розвитку сенсорних еталонів у дітей із затримкою психічного розвитку, визначають основні напрямки роботи з розвитку сенсорних еталонів у дітей старшого дошкільного віку із ЗПР за допомогою Монтессорі-матеріалів. Заняття за названою методикою проводяться в спеціально підготовленому середовищі. Оскільки підхід М. Монтессорі передбачає, що ігрова кімната має поділятися на кілька частин, стандартними вважаються такі зони: природнича, практичного життя, сенсорна, мовна, математична, до яких доцільно додати творчу, ігрову та спортивну. Дитина може займатися там, де їй подобається й скільки подобається. Завдання педагога полягає в тому, щоб «підлаштуватися» під інтереси дитини, якій важливо створити простір для реалізації дій. За таких умов діти будуть навчатися легко та із задоволенням. Використання Монтессорі-матеріалів спрямовано на розвиток дрібної моторики, почуттів (зору, слуху, смаку, нюху, дотику). За М. Монтессорі, обережні дії з дрібними предметами формують інтелект, розвивають мовлення, увагу й памʼять, тому в її системі багато діяльності, повʼязаної з оперуванням предметами, угадуванням їх на дотик, сортуванням.