ОСОБЛИВОСТІ ЗАНЯТЬ З ХОРОВОГО ДИРИГУВАННЯ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Кокарева, Елеонора Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті висвітлюється проблема реалізації технології дистанційного навчання на заняттях з хорового диригування в майбутніх учителів музичного мистецтва. В сучасній системі вітчизняної освіти, враховуючи реалії сьогодення, пріоритетною є дистанційна освіта, а в процесі навчання майбутніх учителів музичного мистецтва у закладах вищої педагогічної освіти – диригентсько-хорова підготовка, адже спів є одним з основних видів діяльності на уроках музичного мистецтва в загальноосвітній школі, під час організації якого вчитель виступає у ролі хормейстера. Саме тому, окреслена нами проблема є актуальною, своєчасною та потребує вирішення. На основі аналізу наукової та навчально-методичної літератури з проблематики дослідження, нами визначено базові поняття дослідження такі, як: «дистанційна освіта», «дистанційне навчання»; сервіси, програми, платформи, додатки мережі Інтернет, які застосовуються в процесі дистанційного навчання, зокрема, Zoom, Google Meet, Skype, Viber, Telegram, Мoodle, електронна пошта, електронні бібліотеки тощо. У статті зазначено, що процес компʼютерізації освіти викликає необхідність постійного вдосконалення методики викладання дисциплін,враховуючи особливості дистанційного навчання та вимагає підготовленості науково-викладацького колективу для її реалізації за допомогою інформаційних засобів. Автором виокремлено та обґрунтовано особливості проведення занять з хорового диригування та завдань для самостійної роботи студентів під час реалізації синхронного, асинхронного та змішаного форматів дистанційного навчання.