РОЗВИТОК ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ НАВЧАННЯ МОВИ - Лисенко, Людмила Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті досліджено використання майбутніми вчителями різних технологій з освітньою метою у процесі навчання мови. Мова є найважливішим засобом спілкування, без неї неможливе існування і розвиток людського суспільства. Сучасні зміни суспільних відносин, засобів комунікації (використання нових інформаційних технологій) вимагають підвищення комунікативної компетентності студентів, покращення їх філологічної підготовки. Для того, щоб вони могли обмінюватися думками в різних ситуаціях у процесі взаємодії з іншими комунікантами, використовуючи систему мовних і мовленнєвих норм та обираючи комунікативну поведінку, адекватну автентичній ситуації спілкування. Інакше кажучи, головне призначення іноземної мови — формування комунікативної компетенції, тобто вміння здійснювати міжособистісне та міжкультурне спілкування між іноземцем одним та носіями мови. Виховний аспект є невід’ємною частиною навчально-виховного процесу. Сучасні освітні технології, які використовуються для формування комунікативної компетентності школяра у вивченні іншої мови, є найбільш продуктивними для створення освітнього середовища, що забезпечує особистісно орієнтовану взаємодію всіх учасників навчально-виховного процесу. Визначено основні аспекти розширення використання майбутніми вчителями нових технологій продуктивності та креативності вивчення іноземної мови (англійської). Використання майбутніми вчителями технологій у викладанні та вивченні іноземної мови розглядається як засіб наочності та демонстрації, комунікативного компонента навчання іноземної мови, засіб набуття та збереження культурних знань, а також засіб контролю знань та налагодження подальшого професійного зростання. Важливу роль відіграє створення нових продуктів,електронних підручників тощо. Відзначено широкі перспективи медіатехнологій у програмованому навчанні як способу отримання освіти в майбутньому.