ФОРМУВАННЯ ПРОЕКТНО-ГРАФІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ - Семеренко, Жанна Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрито особливості формування проектно-графічної компетентності у майбутніх учителів технологій. В актуальності зазначено, що внутрішній інформаційно-особистісний ресурс людини, реалізований у проектних технологіях, набуває значення конкурентоспроможного продукту. Здійснено аналіз праць вітчизняних і зарубіжних дослідників з проблеми підготовки майбутніх учителів технологій до навчання графічного дизайну учнів закладів загальної освіти. Стан формування досліджуваної якості у майбутніх учителів засвідчує, що навчання технологій художнього, технічного, комп’ютерного проектування недостатньо забезпечується зовнішнім інформаційно-педагогічним середовищем. Вітчизняний графічний дизайн досі не став самостійною галуззю художнього проектування. Не враховано досвід української національної графіки. Запропоновано для застосування досвід підготовки з графічного дизайну фахівців у галузі прикладної і промислової графіки та рекламної діяльності. Зазначено, що формування компетентності з графічного дизайну у майбутніх учителів технологій має здійснюватися на методологічних засадах синтезу науки, мистецтва і технологій. Відзначено, що культурне самовираження майбутніх учителів технологій, повноцінна реалізація їхніх багатогранних здібностей забезпечується педагогічно доцільним дизайном освітнього середовища з формування проектно-графічної компетентності. Сформульовано визначення педагогічного дизайну – це практика системного проектування, розроблення і впровадження навчальної продукції (цифрової і матеріальної) з метою привабливого, комфортного, інформаційно й технологічно збалансованого, креативного набуття знань учасниками навчального процесу. Охарактеризовано інноваційний напрям розвитку науково-мистецького синтезу – сайнс-арту/sciens art, діджиталізація – процес переведення різноманітної інформації у всіх її формах (текстовій, звуковій, графічній) у цифровий формат, зрозумілий сучасним гаджетам. Графічний дизайн, на думку авторки, є універсальним засобом освоєння довкілля завдяки пластиці – універсальному засобу фігуротворення, формотворення, образотворення. Висловлено сподівання, що графічний дизайн стане засобом удосконалення сучасного освітнього середовища, завдяки фаховій підготовці майбутніх учителів технологій.