ЯМБІЧНЕ МІКРОСТРУКТУРНЕ ІНТОНУВАННЯ МЕЛОДІЇ В СИСТЕМІ ВИКОНАВСЬКОЇ АКТИВНОСТІ - Ярошенко, Олена Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стаття розкриває авторське розуміння активного виконавського інтонування мікро структурними синтаксичними одиницями ямбічного виду, які пропонуються у вигляді існуючих формул технічного втілення музичного тексту і сприяють удосконаленню логіки музичного мислення, процесу формування технічної майстерності та виконавської активності в цілому. У статті узагальнено досвід і результати досліджень пріоритетності використання ямбічного мікроструктурного інтонування мелодії та ефективного його впровадження у вигляді технічних формул, зокрема, ямбічної (ПередІкт) з наданням відповідних прикладів- порівнянь поетичної лексики та музичної мови романтичного напрямку в масштабах цілісності музичного твору. Увага у статті акцентована на усвідомленні конструктивного мікроінтонування та мислення ямбічним фразуванням, приведенні до стану узгодження психофізіологічної готовності виконавця з природністю довільних рухів, що, як наслідок, має позитивний вплив на стан технічного розвитку виконавця та вмотивованої спрямованості на художню практику в цілому.