ЗАСТОСУВАННЯ АНДРОГОГІЧНОГО ПІДХОДУ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ У ЗВО - Біда, Олена Анатоліївна; Орос, Ільдіка Імріївна; Чичук, Антоніна Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті виписано актуальність питання про необхідність навчання впродовж усього життя. З’ясовано сутність понять «освіта», «освіта дорослих», «неформальна освіта», «інформальна освіта», «андрагогіка», «андрогогічний підхід». Виокремлено характерні риси освіти дорослих (здобуття освіти в дорослому віці; використання різних форм освіти в дорослому віці; тривалий процес здобуття освіти в дорослому віці). Підкреслено, що зміст і структура андрагогічного підходу містять: вимоги до діяльності, принципи, форми і методи організації професійної перепідготовки й умови їх ефективного застосування (врахування індивідуальних особливостей, перебудову техніки взаємодії викладача зі студентами, самостійне навчання, спільну діяльність, опору на життєвий і професійний досвід, розвиток освітніх потреб тощо). Виділено етапи навчання, за якими необхідно проводити організацію процесу навчання в межах андрагогічного підходу (визначення реальної проблеми, для вирішення якої необхідне навчання; діагностика того, хто навчається; планування процесу навчання; створення умов реалізації процесу навчання; реалізація процесу навчання; оцінювання процесу й результатів навчання; корекція процесу навчання. Запропоновано компоненти моделі професійної перепідготовки вчителя в системі післядипломної педагогічної освіти на засадах андрагогічного підходу. Ними вважаються вимоги до діяльності, методи і принципи навчання дорослої людини. Виокремлено принципи андрагогічного підходу, зокрема: пріоритетність самостійності; індивідуалізація; усвідомленість навчання, актуалізація його результатів; використання життєвого досвіду, компетентностей тощо.