ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ЕНЕРГЕТИКІВ ЗАСОБАМИ НАВЧАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ - Задорожна, Ірина Павлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті доведено доцільність використання навчальних проєктів як засобу формування іншомовної компетентності майбутніх інженерів-енергетиків, зумовлену їх можливостями у створенні індивідуальної траєкторії для вивчення іноземної мови, удосконалення мовленнєвих умінь і навичок. Подано авторську дефініцію понять «проєктні технології навчання», «проєктна робота», «навчальний проєкт». Експериментально перевірено ефективність створення професійно-орієнтованих проєктів в освітньому процесі на прикладі формування іншомовної компетентності здобувачів спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» з використанням матеріалів англомовних сайтів. За результатами дослідження встановлено, що робота над навчальним проєктом з іноземної мови спонукає здобувачів вищої освіти проявити свої інтелектуальні можливості, підвищити внутрішню мотивацію до оволодіння іншомовними знаннями, удосконалити навички самоорганізації та саморозвитку, забезпечує активізацію та автоматизацію навичок володіння рецептивними та продуктивними видами мовленнєвої діяльності. Визначено комплекс взаємопов’язаних та взаємодоповнювальних особливостей, які характеризують процес формування іншомовної компетентності майбутніх інженерів-енергетиків засобами навчальних проєктів.