ПЕДАГОГІЧНА СПРЯМОВАНІСТЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ФАХІВЦІВ ОПЕРАТИВНО-РЯТУВАЛЬНОЇ СЛУЖБИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ - Душечкіна, Наталія Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглядається педагогічна спрямованість екологічної культури та висвітлено її формування на фахівців оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Розкрито взаємозв’язок педагогічних та екологічних знань, необхідних для екокультурного розвитку фахівця цивільного захисту. Представлено та доведено систему критеріїв оцінки якості еколого-педагогічної освіти, яка дає можливість оцінити результати формування екологічної культури фахівців оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Виходячи з методологічних позицій, вивчення екології спрямоване на систему взаємодії людини з оточуючим середовищем та визначення місця і ролі людини в цій системі. Представлено експериментальні дані результатів засвоєння екологічних знань, які підтвердили ефективність впровадження системи еколого-педагогічної освіти у формуванні екологічної культури фахівця.