ВПЛИВ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ НА РОЗВИТОК ТЕХНІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ МОРСЬКОЇ ГАЛУЗІ - Житомирська, Тетяна Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті виокремлено та проаналізовано можливості використання інтерактивних технологій навчання та їх вплив на розвиток технічної культури майбутніх менеджерів морської галузі. З’ясовано, що підготовка кваліфікованого фахівця, який вміє творчо підходити до вирішення поставлених завдань, використовуючи наукові знання, володіє високим рівнем технічної культури та професійної компетенції стає головною проблемою у всій системі неперервної освіти. Встановлено, що використання інтерактивних технологій у процесі професійної підготовки майбутніх менеджерів морської галузі дає можливість здобувачам усвідомлено підходити до теоретичних знань, бачити їх практичну значущість, вміло застосовувати теорію на практиці; суттєво поліпшити професійну спрямованість своєї діяльності, що визначає активність та спрямованість взаємодії менеджера морської галузі та техніки та сприяє формуванню професійних якостей менеджера, таких як: цілеспрямованість, підвищена працездатність, дисципліна і контроль над собою, комунікабельність, ініціативність тощо; сприяє розвитку менеджерських здібностей (інтелектуальних, організаційних, комунікативних, перцептивних, сугестивних, пізнавальних, дослідницьких та ін.); формуванню комплексу знань та умінь: поступово освоювати сконцентрований у наукових знаннях та уявленнях найкращий соціальний досвід у галузі її створення та застосування технологій, забезпечують здатність створювати, вивчати та освоювати техніку та технології у всіх її проявах, свідомо та творчо обирати оптимальні шляхи вирішення проблем, використовуючи сучасні технології; самостійно, критично, системно і творчо мислити, чітко усвідомлювати, де і яким чином набутті знання можуть бути застосовані; безперервно опановувати нові знання, застосовувати їх як методи і засоби перетворюючої діяльності і мобільно використовувати їх в умовах майбутньої професійної діяльності менеджера морської галузі. Перспективи подальших досліджень стосуються питань дослідження виокремлення умов, що сприятимуть розвитку технічної культури майбутнього менеджера морської галузі.