ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРОВЕДЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Резнік, Сніжана Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглянуто сутність понять «кваліметрія», «факторно-критеріальна модель», «параметр», «фактор», «критерії», розкрито алгоритм розробки факторно-криторіальної модель з детальним описом визначення параметрів, факторів, критеріїв та здійснення оцінювання результатів відповідно до них. Визначено чотири параметри оцінювання освітньої діяльності закладу загальної середньої освіти: освітнє середовище; система оцінювання освітньої діяльності учнів; система педагогічної діяльності; система управлінської діяльності, а також відповідні їм фактори і критерії. Доведено, що використання факторно-критеріальної моделі є доцільним, так як саме вона при проведення внутрішнього аудиту освітньої діяльності закладу загальної середньої освіти дає цілісне уявлення якості освіти як внутрішньої системи взаємопов’язаних складників. У дослідженні підкреслено, що для успішного функціонування закладу освіти, який зможе забезпечити високий рівень якості освіти, надзвичайно важливо використовувати інструменти оцінювання якості з чітко визначеними критеріями, проводячи оцінювання своєї діяльності, яке розглядається як процес збору даних для опису або кращого розуміння питання.