БІЛІНГВАЛЬНИЙ ПІДХІД У ВИВЧЕННІ ПОВЕРХНЕВОГО НАТЯГУ ДЕЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН З АНТИСЕПТИЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ - Суховірська, Людмила Павлівна; Пилипенко, Олена Олексіївна; Костів, Микола Володимирович; Костів, Андрій Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
В статті розглядаються особливості застосування білінгвального підходу при вивченні студентами поверхневого натягу рідких лікарських препаратів з яскраво вираженими антисептичними властивостями. Дані сполуки цікаві тим, що широко використовуються в медицині. А з появою пандемії COVID-19 антисептичні препарати з’явилися в кожному домі та установі. Тому тема даного дослідження є досить актуальною з різних боків. Студентам необхідно знати процес їх дії та розуміти різницю між ними. Тому саме експериментальні досліди наочно пояснюють поставлену проблему. В процесі навчання було задіяно студентів медичного факультету № 2 (україномовна група) та студентів міжнародного медичного факультету № 1 (англомовна група). Для впровадження даної методики було розроблено картки, в яких зазначаються завдання двома мовами і описана покрокова інструкція дій. Здобувачі вищої медичної освіти з зацікавленням поставилися до даного виду взаємодії та успішно засвоїли матеріал, що пропонувався для вивчення. Закріплення вивченого матеріалу відбувалося шляхом виконання експериментального досліду в інтегрованих двомовних групах. Всі досліди виконувалися під чітким наглядом викладачів та лаборантів. Студенти були проінструктовані та максимально задіяні в експериментальну частину. Результати даного дослідження виправдали всі поставлені задачі. Всі дані експериментального досліду були вчасно отримані, пораховані та порівнювалися між собою. Успішність студентів обох факультетів була на достатньому та високому рівні. Результати дослідів, які виконувалися студентами мають важливі дані, що підтверджують їх поверхневу активність. Майбутні лікарі могли наочно переконатися у тому, що різні сполуки мають різну поверхневу активність, а отже – різну антисептичну дію. Вони навчилися пояснювати різницю та розуміти поняття детергентів та ПАР. Описана в статті методика білінгвального підходу має не лише теоретичні позитивні аспекти, а й практичні підтвердження її позитивного використання.