СТИЛІСТИЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ ПЕРЕКЛАДУ АНГЛОМОВНИХ ДЖЕРЕЛ В СУЧАСНІЙ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ МАЙБУТНІХ ФІЛОЛОГІВ - Ткачук, Тетяна Іванівна; Паславська, Інга Болеславівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
В статті описані загальні закономірності художнього текстового перекладу, які містять комунікативно-продукційні та когнітивно-інтерпретаційні складові. Метою статті є обґрунтування стилістичних перспектив перекладу англомовних джерел в сучасній інтерпретації майбутніх філологів. Матеріалом дослідження слугували автентичні англомовні й українськомовні тексти художніх творів. Використано такі методи дослідження: загальнонауковий гіпотетикодедуктивний метод; зіставний аналіз; аналіз і синтез; вільний асоціативний експеримент; кореляційний аналіз Пірсона (для визначення кореляцій між оригіналом і перекладами) та інші. Психолінгвістичний аналіз зазначених тенденцій свідчить про те, що в індивідуальних перекладах систематично мають місце деформаційні закономірності, які є наслідком когнітивної асиметрії у перекладах, на стилістичному, морфологічному та синтаксичному рівнях. За результатами дослідження існує підтвердження взаємозв’язку між когнітивним стилем особистості перекладача відповідно та його ступеня вербальної креативності, що обумовлює стилістичне представлення перекладу англомовних джерел в сучасній інтерпретації майбутніми філологами.