ПЕДАГОГІЧНІ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВЗАЄМОДІЇ ЗДО З БАТЬКАМИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Томашевська, Ірина Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглядається один із напрямків діяльності закладу дошкільної освіти – взаємодія ЗДО та сім’ї. Єдність сім’ї та закладу дошкільної освіти традиційно розглядалася як найважливіший фактор створення єдиного виховного простору. У статті доведено, що взаємодія ЗДО та сім’ї один із головних напрямів діяльності закладу дошкільної освіти. Розкрито стан проблеми з проблеми взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї. Представлені інноваційні методи та форми взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї. ЗДО – перший соціальний інститут, перший виховний заклад, з яким вступають у контакт батьки, де починається їхня педагогічна освіта. У статті обґрунтовано створення освітнього простору у закладі дошкільної освіти із залученням сім’ї як середовища розвитку особистості дитини дошкільного віку як одного із перспективних напрямів розвитку системи дошкільної освіти. Визначальним соціальним фактором, що впливає на становлення особистості є сім’я. У статті зроблено висновок про необхідність використовувати педагогами інноваційних методів співпраці з батьками з метою формування довірчих відносин між усіма учасниками педагогічного процесу. Визначено, що головною умовою розвитку взаємодії з сім’єю – є спілкування в системі «педагог-дитина-батьки». Участь батьків у житті дошкільників допомагає виявляти щиру зацікавленість у діях дитини та бути готовим до емоційної підтримки.