ПРОЄКТУВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ В УМОВАХ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Хоменко, Людмила Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Соціальні процеси, які відбуваються в суспільстві, висувають нові вимоги до формування і розвитку особистості. Нагальною потребою часу є прояв творчості, пошук раціональних нестандартних шляхів рішення завдань у будь-якій сфері діяльності, підвищення інтелектуального потенціалу кожного члена суспільства, максимальний розвиток творчих здібностей людини. Проведене нами дослідження дає змогу стверджувати, що ефективність розвитку творчих здібностей учнів на уроках трудового навчання можна значно підвищити, якщо організований вчителем навчально-виховний процес буде спеціально орієнтований на формування цілого комплексу властивостей і якостей особистості, які дають їй можливість творчості у будь-якому виді людської діяльності. Якщо побудувати уроки таким чином, щоб здійснювалося тривале повторення одного й того ж конструкторського прийому в дії, тоді діти втрачають інтерес до знань. Саме тому розроблена нами система творчих завдань побудована таким чином, що здійснюється циклічне повторення конструкцій, виконується технічне моделювання на більш високому рівні складності. Окрім цього, в процесі виконання розробки моделі на всіх послідовних етапах конструкторської діяльності (проектування моделі, розробка конструкції і виконання технічного моделювання виробу) постійно вдосконалюється і підвищується майстерність учнів. Необхідно постійно слідкувати за тим, щоб формування знань, вмінь і навичок здійснювалось через особистісну зацікавленість школярів. З цією метою нами був розроблений та запропонований, крім основного, комплекс варіативних завдань, нетрадиційних для виконання проектування моделей, у рамках шкільної програми.