ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЙ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ - Шаманська, Олена Ігорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті досліджено та проаналізовано застосування інноваційних технологій в освіті дорослих в сучасних умовах суспільного розвитку України. Визначено значення та теоретичну сутність поняття «освіти дорослих», основні її компоненти та їх особливості. Окреслено важливість застосування основних інноваційних технологій в освіті дорослих. Аналіз практики освітньої діяльності показав, що саме інноваційні форми навчання стимулюють до отримання нових знань і розкриватимуть та розвиватимуть інтелектуальний потенціал дорослої особистості. Одним із досить ефективних інструментів застосування ефективних інноваційних технологій у навчанні дорослих є використання «Кейс-методу». Слід також наголосити, що у тлумаченні даного поняття і навіть у його написанні, а саме: «кейс-стаді» або «кейс стаді» немає одностайності. Однак домінантою цього методу є аналіз, тобто проблемно-ситуаційний аналіз, розігрування, дискусія відповідної ситуації. Основною метою застосування методу «case-study» являється спільними зусиллями групи дорослих учнів досить детально та системно проаналізувати визначену ситуацію, а саме «case», що виникає при конкретному положенні справ. А також виробити відповідне практичне рішення, закінчення процесу, надати оцінку запропонованих алгоритмів та здійснити відповідний вибір кращого та ефективного рішення в контексті поставленої проблеми. Якісним вважається той кейс, який відповідає певним характеристикам, а саме: вміло сформульованою історією, стосуватися важливої проблеми, описувати проблемну ситуацію з прийняттям критичного рішення, містити конкретні порівняння, надавати можливість для узагальнення висновків, мати центральну проблемну ситуацію, давати змогу оцінити ефективність вже прийнятих рішень, бути оптимальним за розміром, містити оптимальний обсяг інформації, мати широкий спектр вирішення проблеми, забезпечувати зацікавленість аудиторії при вирішенні відповідної проблемної ситуації, стимулювати до роботи в групах, вчити командній роботі, формувати лідерські якості дорослої особистості.