ВИХОВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Кузьмінський, Анатолій Іванович; Біда, Олена Анатоліївна; Білецька, Ірина Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті громадянську відповідальність особистості потрактовано як спільну творчу діяльність, взаємодію педагогів та їх вихованців, яка стимулює розвиток в студентів кращих громадянських якостей через забезпечення необхідних умов для ефективного функціонування механізму внутрішньої ціннісно-нормативної регуляції громадянської поведінки особистості та включення її в різноманітні громадянські відносини. Такий педагогічний процес передбачає кінцевий результат (гармонійний особистісний розвиток громадян, оптимізацію громадянської міжособистісної взаємодії) і засоби його реалізації (наявність мети, програм, засобів, методів і виконавців). Сучасна модернізація системи освіти, яка зумовила появу навчальних закладів нового типу, вимагає пошуку нових педагогічних технологій, що здатні забезпечити формування громадянина з активною громадянською позицією, яка передбачає не тільки оволодіння учнями знаннями про права і обов’язки громадян, переконання їх в доцільності демократичних перетворень суспільства, сформованість високих морально-вольових, патріотичних якостей і почуттів, а й виявлення вмотивованих громадянських вчинків, дій. Обґрунтовано структуру громадянської відповідальності як цілісної системи, що включає три підсистеми, які характеризують природні, соціальні та системні якості громадянськості, взаємопов’язані ієрархічно та синергетично. Подано складові елементи структурної частини моделі громадянської культури особистості. Складовими громадянської відповідальності є громадянська освіченість, компетентність, активність, досвід громадської діяльності. Показано розвиток соціальної та громадянської компетентності на заняттях англійської мови в межах наскрізної змістової лінії «громадянська відповідальність». Розкрито основні методологічні позиції, що враховуються у конструюванні структури й динаміки формування громадянської відповідальності особистості.