РОЛЬ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Біда, Олена Анатоліївна; Сироєжко, Ольга Вячеславівна; Шовш, Катерина Степанівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті проаналізовано визначення поняття «компетентність», що мають різну акцентуацію. На сучасному етапі традиційний підхід змінюється на компетентнісний підхід, тому розглянуто дослідницьку компетентність, яка є однією з ключових у підготовці фахівців. Виокремлено дослідницьку компетентність як «цілісну, інтегративну якість особистості, що поєднує в собі знання, уміння, навички, досвід діяльності дослідника, ціннісні ставлення та особистісні якості і виявляється в готовності і здатності здійснювати дослідницьку діяльність з метою отримання нових знань та розглянуто її як інтегровану особистісно-професійну якість фахівця, яка відображає мотивацію до наукового пошуку, рівень володіння методологією педагогічного дослідження, особистісно-значущими якостями дослідника, зокрема такими, як інноваційне мислення, здатність до творчої та інноваційної діяльності. Проаналізовано структуру дослідницької компетентності викладача закладу вищої освіти, що включає такі компоненти: мотиваційно-ціннісний – відображає систему цінностей, потреб і мотивів дослідницької діяльності; когнітивний – відображає систему методологічних, професійних, міждисциплінарних наукових знань дослідницької діяльності; процесуально-діяльнісний – передбачає володіння вміннями добирати адекватні меті та завданням методи дослідження й обробки даних, аналізувати наукові факти, обговорювати та інтерпретувати результати дослідження, впроваджувати їх у практику; інформаційно-комунікаційний – передбачає володіння методами збирання даних відповідно до гіпотез, створення масивів імпіричних даних, опрацювання різноманітних інформаційних джерел тощо; комунікативний – передбачає вміння працювати з респондентами; співпрацювати з колегами у дослідницькій діяльності; особистісно-творчий – відображає рівень розвитку творчих якостей особистості; професійно-рефлексивний – відображає вміння щодо усвідомлення й оцінювання процесу та результату власної дослідницької діяльності; здатність до саморегуляції. Виокремлено елементи дослідницької компетентності, які проявляються у наступних здібностях: виділення мети діяльності; визначення предмета, засобів діяльності, реалізація поставлених дій; рефлексія, аналіз результатів діяльності (співвіднесення досягнутих результатів з поставленою метою). Наголошено на структурі дослідницької компетентності, яка включає чотири складові: мотивації і стимулювання діяльності, організації пізнавальної діяльності, координуюча та комунікативна.