ВПЛИВ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ТА ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ НА ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Рацул, Олександр Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стаття присвячена проблемі формування громадянського суспільства в Україні, завдяки впливу громадянської культури та ціннісних орієнтацій, що є надзвичайно актуальною. Розглядаються наукові підходи, щодо поняття «громадянська культура», «цiннiсні орієнтації» та світоглядно-психологічних характеристик особистості, педагогіка гуманізму, яка концептуально спрямована на гармонію колективного та індивідуального елементів громадянської життєдіяльності, на культуру вірного бачення людських стосунків, розуміння ролі кожної особистості у системах: «громадянин – держава», «громадянин – суспільство». Виявлено важливу роль і вплив громадянської культури на всі сторони життя суспільств, що громадянське суспільство – це суспільство громадян із високим рівнем економічних, соціальних, політичних, культурних і моральних рис, яке спільно з державою утворює розвинені правові відносини; суспільство рівноправних громадян, яке не залежить від них, але взаємодіє з ними заради суспільного блага. Виділені основні функції, які відіграють ключову роль у формуванні особистості, такі як: інтегруюча, ідентифікаційна, або самоідентифікаційна. Функція яка пов’язана з регулюванням індивідуальної поведінки. Функція, де цінності відіграють роль стандартів чи критеріїв для вибору з наявних альтернатив, які властиві будь-якій ситуації людської дії. Визначено, що громадянську освіту слід розглядати в комплексі з основними поняттями: «громадянське суспільство», «громадянська освіта», «громадянин», «громадянськість», «громадянська культура». Громадянське виховання є органічною підсистемою національного виховання і тісно пов’язане з патріотичним вихованням, а громадянське суспільство можливе лише за умови «включення» у процес громадянської освіти, що передбачає створення нових освітніх систем. Тому громадянська освіта має на меті формування свідомих громадян, патріотів, здатних побудувати в Україні демократичне громадянське суспільство.