ТЕХНОЛОГІЯ БЕЗШОВНОГО ВИРОБНИЦТВА ОДЯГУ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ШВЕЙНОЇ ГАЛУЗІ - Маринченко, Інна Віталіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті визначено, що парадигмі розвитку Індустрії 4.0 легка промисловість повинна розвиватись у напрямках використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Активний розвиток штучного інтелекту зумовлює впровадження в освітній процес підготовки майбутніх педагогів професійного навчання сучасних технологій виготовлення одягу, зокрема безшовного. З`ясовано, що безшовним називають одяг, виготовлений на спеціальному обладнанні і позбавлений традиційних бокових, а то і будь-яких виробничо-складальних швів. Доведено, що створення таких текстильних виробів – це справжня революція у виробництві одягу, концепція, що об’єднує різні техніки та процеси, не завжди прості й елементарні. Доведено, що безшовна технологія виробництва одягу являється одним з найбільш перспективних напрямків у легкій промисловості. Для виготовлення безшовного одягу застосовуються різноманітні матеріали, переважно штучні та синтетичні полімерні. Доведено, що асортимент виробів виготовлених по безшовній технології одягу досить значний, а саме: одяг для плавання, спорту та активного відпочинку, термобілизна, нижня та дитяча білизна, захисний медичний одяг, взуття, рукавички тощо. У процесі дослідження доведено, що одяг без швів – грандіозний результат інноваційних розробок та сучасних досягнень, який має чималу низку якісних переваг: зручність експлуатації, непомітність під одягом, відсутність передавлень та складок на тілі, ідеальна посадка, ефект схуднення, свобода руху, бездоганне пропускання повітря та вологи, висока якість (не розтягується і не кошлатиться), доступна вартість. Визначено, що за допомогою широкого вибору інноваційного обладнання можна вирішити проблеми сучасних швейних виробництв у виготовленні безшовного одягу. З`ясовано, що для герметизації швів використовуються спеціальні стрічки, які розігрівають потоком гарячого повітря і притискають роликом до шва, зварюючи її з покриттям тканини. Управління машинами для безшовного з’єднання здійснюється за допомогою сенсорного екрана. Весь хід роботи можна розробляти та зберігати у вигляді параметрів процесу, виставляючи температуру, тиск та швидкість зварювання.