ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ - Малець, Дмитро Олександрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті визначено можливості електронних ресурсів в освоєнні здобувачами освіти фізкультурних знань та умінь в умовах вимушеної самоізоляції. Розкрито, що в умовах переходу з традиційної форми проведення навчально-тренувальних занять фізичною культурою на дистанційне навчання необхідно, по-перше, наповнити освітній контент електронного курсу та організувати процес фізичного виховання на основі електронного освітнього середовища, по-друге – це переорієнтувати учнів й студентів на навчання із застосуванням електронних ресурсів. Встановлено, що в умовах дистанційного навчання варто розробити методичне забезпечення, що дозволяє організовувати, здійснювати та контролювати процес теоретичної та методичної підготовки учнів і студентів у системі фізичного виховання, а також адаптувати до нових умов форми та методи проведення лекційних і методично-практичних занять. Доведено, що у формуванні знань та умінь велике значення мають засоби мультимедіа за допомогою яких учень та студент має можливість самостійно планувати і організовувати процес фізичної самопідготовки.Проведене дослідження дозволяє зробити висновок, що інформаційні ресурси з використанням платформи Blackboard в умовах вимушеної самоізоляції є одним із раціональних рішень щодо організації та вдосконалення теоретичної та методично-практичної підготовки учнів й студентів з дисципліни «Фізична культура».Використання активних й інтерактивних методів навчання із застосуванням інформаційних технологій дає можливість організувати навчальний процес та самостійну роботу учнів і студентів в умовах дистанційної освіти. Незважаючи на деякі переваги використання інформаційних технологій в умовах пандемії, однак, відсутність єдиних вимог до організації онлайн-навчання, зокрема щодо реалізації дисципліни «Фізична культура», потребує подальшого вдосконалення форм та методів роботи з учнями і студентами, що є перспективами подальших наукових пошуків.