СУЧАСНІ СИСТЕМИ ОЗДОРОВЛЕННЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ СТУДЕНТІВ - Мельнік, Анастасія Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Стаття присвячена проблемі формування фізичної підготовленості студентів вишів. Визначено, що в процесі професійної підготовки важливе місце займає фізичне виховання студентів. З’ясовано, що саме оздоровчі системи здатні поліпшити стан здоров’я студентської молоді, забезпечити достатній рівень фізичного розвитку й активний спосіб життя. Нами запропонована методика проведення занять з оздоровчого фітнесу для студентів. Вона будувалась на основних положеннях загальної програми з фізичного виховання для закладів вищої освіти, де визначено, що серед основних завдань фізичного виховання студентів є формування в них потреби займатися фізичними вправами, зміцнювати стан особистого здоров’я, розвивати рухові якості, опановувати системою практичних умінь і навичок занять основними видами фізичних вправ спрямованими на гармонійний фізичний розвиток. Вправи підбиралися з метою дії на функціональні системи організму, корекцію фігури, зняття втоми і нервової напруги, а також емоційної дії на організм. Перевага програми полягала в її здатності одночасно розвивати всі фізичні якості, необхідні для поліпшення працездатності і рівня особистого здоров’я. Раціональне застосування доступних та ефективних засобів фітнеcу під час академічних занять з фізичного виховання зі студентами медичних закладів вищої освіти сприятиме зміцненню особистого здоров’я, підвищенню адаптаційних можливостей та працездатності, корекції тілобудови, а також підготовці гармонійно розвинених висококваліфікованих фахівців з урахуванням конкретних вимог щодо їх професійної психофізичної компетентності.