ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ АСПЕКТ ШКІЛЬНОЇ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОСВІТИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - Ткачук, Надія Михайлівна; Мандрик, Ірина Петрівна; Петрук, Марія Євгенівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрито сутність і роль формувального оцінювання навчальних досягнень учнів з географії в контексті компетентнісного підходу та відповідно до вимог Нової української школи. Зазначено, що з 2022/2023 навчального року починається поетапне впровадження Державного стандарту базової середньої освіти, відповідно учні закладів загальної середньої освіти, зокрема 6 класів, переходять на нову модель навчання, складовою якої є нова система оцінювання навчальних досягнень учнів. Вказано, що врахування досвіду здійснення формувального оцінювання в початковій школі та забезпечення наступності в підходах до оцінювання є важливим для реалізації завдань географічної освіти на всіх циклах навчання. Виокремлено й проаналізовано окремі техніки та інструменти формувального оцінювання, які можна використати на уроках географії. Наведено приклади вправ, які використовуються на різних етапах уроку при формувальному оцінюванні, зокрема ігри «Гра в групах з картою», «Лови помилку картографа», «Знайди зайве слово». Зазначено, що у процесі навчання географії та оцінювання навчальних досягнень учнів учитель може використовувати такі прийоми письмового контролю, як: географічний диктант із взаємоконтролем, «бліц-контроль», «самоперевірка за карткою інформатора», розгадування кросвордів. Для встановлення доцільності використання кросвордів у якості формувального оцінювання навчальних досягнень проведено опитування учнів 9 класу, результати якого свідчать про зацікавленість таким видом контролю. Розглянуто нетрадиційні форми і методи перевірки знань і умінь учнів з використанням комп’ютерних технологій, які можуть слугувати інструментарієм формувального оцінювання. Наші спостереження за активністю учнів підтверджують доцільність використання окремих онлайн-сервісів на уроках географії для формувального оцінювання як процесу навчання, так і результату навчальних досягнень учнів. Зокрема, для перевірки знань учнів з географії ефективним є застосовування таких онлайн-сервісів з використанням тестової перевірки. як «На Урок»; Kahoot!; Online Test Pad, а також ігрових технологій Gartic Phone. Globle. Geoguesser.