СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В НАВЧАННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - Подлевська, Неля Володимирівна; Ранюк, Оксана Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрито сутність та зміст поняття «педагогічна технологія» з урахуванням сучасних тенденцій у системі загальної середньої освіти України. Описано технології, що сприятимуть удосконаленню уроку української мови в Новій українській школі. Зосереджено увагу на аналізі останніх досліджень щодо проблематики статті. Охарактеризовано пріоритетні підходи мовно-літературної освітньої галузі (діяльнісний, комунікативний, інтегративний, системний, особистісно орієнтований, компетентнісний), на які орієнтуватиметься вчитель української мови сучасної школи у доборі технологій навчання української мови. Узагальнено поняття «педагогічна технологія», визначена роль її застосування у проведенні сучасного уроку української мови. Акцент зроблено на інформаційно-комп’ютерних, проєктних, інтерактивних, технологіях критичного мислення, які сприяють реалізації особистісно орієнтованого підходу у процесі навчання, забезпечують індивідуалізацію та диференціацію з урахуванням здібностей учнів, їхнього рівня знань. Запропоновано форми й методи реалізації означених педагогічних технологій на уроках української мови (мультимедіауроки, уроки-презентації із використанням ІКТ; модель роботи на уроці за технологією критичного мислення; метод проєктів як реалізація творчого й дослідницького потенціалу учнів; інтерактивні методи навчання). Застосування сучасних освітніх технологій дає змогу організувати навчання більш ефективно, інформаційно насичено та є одним із напрямів діяльності НУШ, а використання їх на уроках української мови забезпечує інтерактивність навчання, створює сприятливе освітнє середовище, сприяє підвищенню мотивації під час вивчення мови та якості навчання.