ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ – ШЛЯХ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТНЬОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ - Панченко, Володимир Анатолійович; Піка, Ігор Васильович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Розглянуто поняття «тайм-менеджмент». Проаналізовано та розкрито різні підходи вчених до визначення сутності тайм- менеджменту. Запропоновано авторське тлумачення поняття «тайм-менеджмент». Розглянуто наявний інструментарій тайм- менеджменту та проаналізовано особливості його застосування у вітчизняній практиці. Обґрунтовано важливість застосування методик управління робочим часом з метою підвищення ефективності функціонування освітньої організації у сучасних умовах. Тайм-менеджмент, або управління часом – це система, спрямована на узгодження своїх дій із часом. Це наука про те, як спланувати чіткий графік роботи на день, тиждень, місяць, рік або все життя. У результаті оптимізації робочий час можна використовувати ефективніше. Тайм-менеджмент стосується не лише організації робочого часу, а й обстановки робочого місця, спілкування з колегами по роботі й багатьох інших чинників, які можуть вплинути на певний час. Впровадження тайм- менеджменту дає змогу працівникам освітньої організації систематизувати процес планування, більш ефективно використовувати робочий час, підвищити швидкість розв’язання проблем і виключити їх повторну появу, скоротити час на пошук документів та вчасно розставити пріоритети, підвищити ефективність використання баз даних. Доведено, що впровадження технології тайм-менеджменту в освітній організації послужить оптимальним способом підвищення конкурентоспроможності загалом і максимально ефективного використання людських ресурсів. Розвиток будь-якої організації напряму залежить від того, як його працівники планують та організовують свою діяльність з врахуванням часових обмежень, а саме як менеджер цьому сприяє. Раціонально організований тайм-менеджмент також дає співробітникам усвідомлення того, що неефективне використання робочого часу – це не тільки втрати керівництва освітньої організації, а й їхні власні, які можуть призвести до значного скорочення ефективності діяльності і, як наслідок, до зменшення заробітної плати. Використання принципів та технологій тайм-менеджменту на практиці підвищує ефективність діяльності освітньої організації, скорочує до мінімум витрати часу та створює можливість досягти бажані результати та цілі.