ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ - Долгопол, Олена Олександрівна; Кір’янова, Олена Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Статтю присвячено проблемі організації самостійної роботи студентів під час вивчення гуманітарних дисциплін в умовах дистанційної форми навчання. Схарактеризовано основні чинники, що призвели до активного впровадження дистанційної освіти в українських ЗВО та збільшення частки самостійної роботи здобувачів освіти під час вивчення різноманітних дисциплін. Проаналізовано підходи українських авторів до визначення сутності поняття «дистанційне навчання» та на їх основі сформульовано авторське розуміння цієї дефініції (форма організації освітнього процесу, що реалізується за допомогою різноманітних інформаційних технологій і передбачає збільшення частки самостійної роботи здобувачів освіти під час вивчення програмового матеріалу). Уточнено сутність поняття «самостійна робота студентів» як важливої форми організації освітнього процесу в ЗВО. Акцентовано на тому, що на сучасному етапі вона є основним видом навчальної діяльності студентів, на який відводиться не менше 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу навчального часу студента, визначеного на вивчення конкретної дисципліни. Розкрито особливості організації самостійної роботи викладачами кафедри психології, педагогіки та мовної підготовки ХНУМГ ім. О. М. Бекетова в межах таких гуманітарних дисциплін як «Мовна підготовка (для іноземних студентів)», «Українська мова за професійним спрямуванням», «Сучасна українська літературна мова», «Ділова українська мова», «Професійна риторика», «Науковий стиль мовної підготовки». Схарактеризовано основні заходи, які реалізуються в університеті з метою полегшення процесу самостійної роботи студентів: створення відео- та аудіо- лекції, а також слайдових презентацій до тем, що вивчаються в межах дисциплін, електронне листування, спілкування в додатках «Телеграм», «Вайбер», «Скайп», відкритість доступу для кожного студента до цифрового репозиторію, де розміщені електронні ресурси, конспекти лекцій, методичні вказівки, навчальні посібники й підручники, автореферати, дисертації, статті тощо. Доведено, що від якісної організації самостійної роботи в умовах дистанційної освіти значною мірою залежить ефективність освітнього процесу в ЗВО.